4G/LTE och Tele2 och andra svenska mobiloperatörer

Läste iögonfallande goda nyheterna på Tele2:s hemsida  om LTE (4G) framgångar hos Tele2 och andra mobiloperatörer i Sverige. Det är bara att gratulera Tele2, Telenor och andra framgångsrika Svenska mobiloperatörerna.

Image

Image

Tele2 refererade till opensignal, ett företag som bl.a. med hjälp av appar ständigt utför olika mätningar bland världens smart phone användare. Min egen analys av det tillgängliga och publika data från opensignal ger något annorlunda slutsatser än vad det gick att läsa på Tele2. En förklaring kan vara tidsaspekten, antal mätningar , mm

Baserad på publik data kunde jag konstatera att det går att särskilja de svenska mobiloperatörerna med hänsyn till följande egenskaper

  1. Högsta nedladdningshastighet
  2. Högsta uppladdningshastighet
  3. Lägsta PING tid
  4. Tillförlitlighet

Olika användare kan värdesätta och ha olika prioriteringar beroende på användningsområdet. Personligen anser jag att tillförlitlighet bör ligga bland de viktigaste parametrarna eftersom en mindre pålitlig nät kan orsaka omsändningar och fördröjningar.

Detaljerna kring hur mätningarna är utförda är inte kända, inte heller den exakta innebörden för vad ned- och uppladdning, tillförlitligheten innebär men jag använder konsekvent opensignal:s egna terminologier och mätningar.

4G/LTE i Sverige

Enligt data från opensignal TeliaSonera innehar den högsta nedladdningshastigheten, Tele2 leder uppladdningshastigheten, Telenor levererar kortaste ping tiden medan Tre har den bästa tillförligheten. Att tillförlitligheten skiljer ca 2,5% för mellan den bästa och den sista är något område med ”förbättringspotential”.

4G/LTE i Sverige

3G i Sverige

Sweden 2G (lite osäker om det hänvisas till Tele2) ligger på första platsen för högsta nedladdningshastigheten medan Telenor levererar högsta uppladdningshastigheten och lägsta PING tiden och slutligen Tre är mest tillförlitligt.

Det är extra glädjande att se att Sverige ligger på topp när det gäller mobilkommunikation och vad vi kan se är att operatörer behöver ständigt se över kvalitén i nätet och arbeta kontinuerligt med ”förbättringspotential bland andra.

3G i Sverige
3G i Sverige

Källa:
Samtliga mätningarna är utförda av opensignal och analysen ovan är baserade på tillgänglig publik data från opensignal.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s