Tele2 och nummerportering

Nummer probabilitet är välkänd begrepp inom mobil och fast telefoni sedan över ett decennium. Det innebär att abonnenten kan flytta sitt telefonnummer till en annan operatör efter den eventuella bindning och uppsägningstiden.

En beställning via webben hos Tele2 resulterade ett SMS med välkommande till Tele2 och information om att nummerflyttet till Tele2 sker om 17 dagar dvs. den 4:e oktober klockan 03:00.

Tele2 Välkomst SMS 1

Ytterligare ett SMS bekräftade att flyttet av mobilnumret till Tele2 sker den 4 oktober klockan 03:00, denna gång med uppmaningen att ”glöm inte att byta SIM-kortet”.

Tele2 Välkomst SMS

Att flytta nummer mellan operatörer borde ha skett 100.000-tals gånger (kanske miljontals gånger) tidigare så det borde finnas en klar process för säkerställa hantering av ärendet. Den 4/10 vid klockan 07:00 har det visat sig att Mobil operatören Tele2 har inte lyckats med nummer flytet.

Vilka är konsekvenserna av Tele2:s misslyckandet för den nyblivna kunden ?

 1. inkommande samtal: ”telefonnumret har ingen abonnent eller tillfällig avstängt”, Men vänta nu haft telefonnumret i över 10 år
 2. Utgående samtal: Inget samtal, SMS, MMS, inte heller mobilt Internet via telefon

Efter ett samtal den 4/10 till Tele2:s kundtjänst fick rådet att vilken minut som helst under förmiddagen idag”,
Men vänta nu kan ni ange någon närmare tid?
närsom helst under förmiddagen idag” blev svaret från Tele2:s kundtjänst men glöm inte att starta om telefonen”.

Några timmar till borde man väl ändå kunna acceptera, det är ju ”bara” idag på förmiddagen.

Ett besök hos Tele2 butik, ringde butikpersonalen till ”den interna kundtjänsten på Tele2”, svaret blev likadant, ”när som helst idag under förmiddag, glöm inte att starta om telefonen”.

Fredagen den 5 oktober klockan 07:00 dvs 28 timmar efter det utlovade nummerflytet har inget hänt och numret fortfarande kan inte bli nådd, det går inte ringa ut, surfa mm.

Efter lång väntetid och telefonsvarare som med jämna mellanrum upprepade samma meddelande “du vet väl att …..” då  svarade Mimmi P på Tele2:s kundtjänst vänligt att  “det tar 3 dagar innan numret går att använda hos Tele2”. Kuntjänsten kunde inte förklara varför dagen innan Tele2:s kundtjänst och Telebutiken i Kista gav felaktig (annan) information och inte heller varför ingen berättade om nummerflytet till Tele2 kan resultera att numret inte kunde användbar i tre dagar.

Situationen är helt förivrande att det finns olika sanningar hos Tele2 varje dag om detta fallet. Men borde man inte informera kunden att ”kära kund Tele2:s system klarar inte snabb nummer portering och att ditt nummer inte kan användas under tre dagar efter nummerflytt till Tele2″ ?

Hur informerar Tele2 sina nyblivna kunder om detta?

Så som jag kan avläsa i texten nedan som är saxad från Tele2 där framgår inget om dessa tre dagar, dvs  avstängd telefonnummer under tre dagar efter “nummerflyt till Tele2”. 

Tele2 informerar om nummerflyt

Under dessa tre dagar (om det nu är bara tre dagar gäller) då ditt nummer är obrukbar och alla som ringer dig får meddelandet att ”telefonnumret har ingen abonnent”. Rimligen detta är något för Post och Telestyrelsen (PTS) som reglerar nummerportabiltet i Sverige. Det känns som det svarta fåren i Tele2:s reklam symboliserar kanske också den nyblivne Tele2 kund som accepterar att bli behandlad på ett oprofessionellt sätt med bristande information, osanningar och ….

Hur skall man försöka att ta till sig SMS:et med texten ”välkommen till Tele2”?

Läs om hur nummerflytt till två andra svenska mobiloperatörer gick till

Advertisements

8 thoughts on “Tele2 och nummerportering

 1. Jag jobbade 3 år på Transcom som driver Tele2s kundtjänst (Teleperformance har också en del av driften). Jag avslutade min tjänst för snart 2 år sedan. Och det sista halvåret så bytte de CRM system (kundhanterings systemet). Varje gång jag ringer till dem så frågar jag om bytet är klart, och varje gång så säger de att de fortfarande sitter med 2 system.

  Kvalitén på kompetensen är högst varierande på agenterna.
  De kan gå in och kolla i porteringshanteraren och se om flytten är avslutad. Och i så fall så är det bara en administrativ åtgärd att registrera upp ditt konto i CRM systemet, och lägga in nummret. Det finns oftast 5-10 personer/site som kan utföra en sådan åtgärd. Om firstline agenten inte verkar förstå eller ointresserad så kan du begära att tala med en produktspecialist.

  Det har uppenbarligen blivit något fel med ditt ärende, men agenterna verkar inte vilja ta tag i det.
  När du ringer till dem, var bestämd, men skäll inte, och bli inte arg, det kommer tyvärr bara att göra agenterna ovilliga att hjälpa dig.

  Håll en lätt ton, och var saklig. Hoppas att mina råd kommer att hjälpa dig.

  • Hej,

   Tack ör dina råd. Skall örsöka att använda det.
   Jag kunde aldrig föreställa mig att i ett högteknologiskt företag som Tele2 det ligger så illa till. Frågan är om Tele2:s föetagsledning verkligen känner till dessa missförhållanden i ledet som har direktkontakt mot slutkunder och deras uppgifter bör vara att se till att se till att kunderna får de tjänster som man betalar för och skapa ett förhållande där “kundnöjdhet” är det absoluta nyckelordet för gruppen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s