Vad är nytt med molnet?

IT-molnet?

Är det verkligen ett moln?

Tja, kanske det är ett moln för slutanvändaren som inte behöver eller skall bry sig vad som finns bakom kulisserna. Däremot det företag skall flytta sina tjänster till molnet skall behandla molnet som om tjänsterna skall drivas på egna serverar som sitter i företagets datorhall välskyddat från intrång, stöld eller icke tillåtna förändringar. Antagligen ställer ännu större krav på beställarna.

Diskussionerna kring molnet börjar att komma igång nu, flera företag förbereder sig för sälja kapacitet och datorkraft inom molnet. I min värld borde man avsätta IT-kollegor för att analysera sina företagsbehov och försöka belysa vad molnet speciellt innebär för mitt företag/organisation, ta fram för- och nackdelar, kalkyler, framtidsvisioner, mmål och förse företagsledningen med beslutsunderlag om IT-molnet. Jag kan se framför att det kommer att krävas en hel del IT-folk (även konsulter) för analys, framtagning av förslag och rekommendationer, projektplanering (flytten till molnet), organisationsförändringar (Utveckling, drift, bevakning, heldesk) mm.

Kanske det är klokt att dra nytta av den pågående ekonomiska krisen och använda/hyra in duktiga kollegor eller lediga konsulter till hjälp och förbereda företaget för framtida aktiviteter detta måste göras oavsett flytt till molnet eller inte.

Mvh
Mohammad Mahloujian
———————————————-
Detta är en kopia av min tidigare inlägg på IDG
http://blogg.idg.se/cloud

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s