Standards, open source, de-facto-standards

 Av förekommen anledning tänker jag skriva något om satndards som jag känner till (är övertygad om att det finns måna fler som har ännu djupare kunskaper om det). 

Själv har jag hittills haft förmånen att bl.a arbeta i följande standardiserings organisationer, den ena på Europeisk nivå och de andra är globala organisationer:
* ETSI
* IETF
* 3GPP
* OMA
* 3GIP 

Jag har hört många prata om Standard, “öppna standards”, open source och de-facto-standards. Vad man har för stratagei i ett företag eller organisation beror nog på affärsmässighet, marknadsfönstret, nytta/vinst, arkitekture, produkttillgänglighet, affärsstrategi och taktik.  

Open Source
Vissa är förespråkare för open source, vilket passar deras företag bäst, man ser utmärkta möjligheter till billigare, bättre, stabilare produkter. Alla kan se källkoden och kan bidrar till bättre kvalitet för lösningen. Vilka är för och nackdelar avgörs i företaget i samband med beslut om produkter.  

Standards
Kunder, leverantörer, forskare bidrar till en gemensam lösning för skapande av nya tjänster, förbättra tekniska möjligheter mm som leder så småningom till standards. Leverantörer basera sina produkter på den standard. Flera leverantörer passar också på och lägga in sina smarta fixar i produkten så att deras produkter är mera attraktiv för kunderna. Vissa av dessa standards är också “öppna” det betyder att vem som helst kan läsa deras standard, vissa andra standardiseringsorganisation kräver medlemskap för att kunna ta del av standard. Ändringar och uppdateringar sker endast utifrån regelverk som finns i standardiseringsorganisationen.Många stora leverantörer både medverkar och följer standards vilket är oftast en förutsättning för interoperabilitet.  

De-facto-standards
Detta är en lösning som är välkänt och väl spridd, jag låter intresserade att leta efter produkter som är facto standard.Vad som passar bäst i ett företag bestäms på grund val av affärsmässighet och leverantörer oftast talar sitt stöd för standards, vilken brukar åberopas vid upphandling av tjänster, produkter. Vid upphandlingar brukar kunder fråga  efter framtidssäkerhet dvs någon sorts garanti att leverantören har i avsikt att följa standard.  

Vilka produkter klassas som standard, open source, de-facto-standards, eller icke standards låter jag er att funder på. I regel finns det någon rubrik i varje produktbeskrivning som informerar vilka standards produkten stöder. 

Varför man väljer en icke standard lösning/produkt är oftast beroende på affärsmässiga beslut, marknadsfönster, ,,,,, mm  

Mvh
M Mahloujian
———————————————-
Detta är en kopia av min tidigare inlägg på IDG
http://blogg.idg.se/mobilt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s