Grön IT och Konsolidering

Har deltagit i diverse konferens om molnet, virtualisering, konsolidering. Nästan samtliga gav den enhetliga bilden att det går att spara uppemot 50% genom

  1. konsolidering
  2. automatisering
  3. Virtualisering

Det är en bra tid att prata om spara pengar samt spara miljö och dessutom det är inte mer än rätt att göra dessa besparingarna. MEN det finns vissa saker som man bör fundera över och göra en god SWOT-analys innan man gör något av de ovanstående stegen.

Läste i ComputerSweden idag att
“…En server använder samma mängd elektricitet oavsett om den arbetar på 10 eller 100 procent av sin kapacitet….”.

Det låter helt rätt i första ögonkastet, tyvärr ärdet inte riktigt fakta utan snarare sägner. Högre CPU-anvndning betyder värmare CPU som måste dessutom kylas ner på effektivare sätt annars risken är stor att CPU:en slutar att fungera. Att CPU:en blir värmare innebär naturligtviss större strömförbrukning. Dessutom kylningen måste ske hårdare som i sin tur innebär också större strömförbrukning. Att servern darar lika mycket  ström oavsett 10% eller 100% CPU last är inte korrekt och det verkar som ingen djupare analys hade utförts före artikel skrivandet. Däremot håller jag med att om man konsoliderar tre servrar så borde ströförbrukningen i en konsoliderade server bli (betydligt) mindre än tre servrar.

Rätta mig om jag har fel, är det inte så att elektroniken fungerar bäst vid en viss tempratur och högre/lägre värme innebär att livslängden för CPU minskar. Vad jag vet det är vissa elektronikdelar som är avsedd för militära förhållanden klarar bättre högre respektive lägre värmeförhållanden. Att beslut utan djupare analys kan innebära större risk och dyrare lösning för företaget!

Synpunkter?

Här är länken till artikeln i CS idag:
http://www.idg.se/2.1085/1.275949/konsolidering-ar-billigare

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s