“för i år smäller det….”

  
Det är utmärkt att kollegor/företagen har varit så pass intresserade att ta del av IPv6 kunskaper i form av kurser, seminarier, praktiska tester,  mm. Det är otroligt viktigt att kunna utvecklas och samtidigt kunna tillföra nytt kunskap till sitt företag/organisation om IPv6 tekniken, vissa antagligen blir valda och får i uppdrag att leda utredningen om IPv6, ta fram IPv6-strategin, driva implementeringen, etc.

Det är många som tror att IPv6 är det något som kommer vid en viss. Det är fel sätt att resonera kring en ny teknologi, nya möjligheter, framtidsäker nätverk och inte minst bättre affärsmöjligheter. IPv6, är efterföljaren till IPv4 har funnits i nästan ett decennium som standard.  Nej då inte som en fullständig standard, fundera gärna med IPv4 som har funnits i över 30 år och utvecklas ännu.

En mera relevant fråga är när kommer IPv6 igång på allvar? Bra fråga, Internet expertis och en mycket stor del av branschen är övertygade att IPv4 adresser tar slut vild 2010-2011 och då blir IPv6 som kommer att gälla.

Så frågan är hur företaget, personalen, studenter, privatpersoner som nyttar IP-tekniken att ansluta sig till Internet idag skall förbereda sig? Hemanvändaren behöver inte göra något ännu medan företag och organisationer, Internet-leverantörer, webbhotell, dator, data- och telekom industrin ska förbereda sig ordentligt för den nya tekniken. Därefter kan man prata om införandet av IPv6. MEN innan dess är det mycket viktigt att IT-chefer och företagsledningen bearbetar frågan vid företagspolicy möten och enligt min mening ser till att ha en IPv6-strategi, det viktigaste är att företaget/organisationen är full medveten om VARFÖR man väljer ett alternativ och det finns goda grunder till beslutet, jag kan tänka mig följande huvudalternativ

  • nej vi skall inte alls ha IPv6, vi har det vi behöver !!, eller
  • utredning om IPv6 visar att IPv6 frågan är inte aktuellt just nu ny utredning om X månader
  • starta IPv6 utredningen om hur införandet skall ske  

Det är också viktigt att betona att Internet leverantörer, datakom, datortillverkare, mobil bredband industri och operatörer måste snarast skapa fungerande IPv6 tjänster då behovet av resurser är stor och tiden är knapp.

Mvh
M Mahloujian
3G-Consult.com

———————————————-
Detta är en kopia av min tidigare inlägg på IDG
http://blogg.idg.se/ipv6

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s