Apropå priser på mobilt bredband

I Mobile World Congress i Barcelona har förts diskussioner kring nödvändigheten att höja priser på mobiltbredband. Även svenska operatörer gav tydligen sitt samtycke. En av de viktigaste anledningar lär vara enligt det jag hörde igår i en paneldiskussion med tre större mobiloperatörer var” att det finns 4-5% som står för 95% av all mobiltdata användning i Sverige”, därför behöver priser och prismodellen ändras. Debattledaren ställde frågan “är det lämpligt att bestraffa 95% med högre priser för att det finns 5% som missbrukar systemet?” Svaret blev “nej, det är bara de 5% som skall få straffas”. Under samtalet kröp fram att den tidigare affärsidén kring bulkanvändning var aldrig bra.

Visst, det är operatörer som själva bestämmer hur mycket användaren skall betala för varje transporterad Mbytes, operatören vet vad det kostar att leverera varje Megabytes och dessutom vet hur mycket företaget skall tjäna pengar efter alla omkostnader.  Men, de som använder “för mycket bandbredd” bestraffas ju redan genom att automatisk få lägre hastighet dessutom vad jag förstår mobiloperatörer börjar att tillämpa viss begränsning för dataöverföringen per månad (5-15 Gbytes/månad?). Dessutom idag finns stora dikussioner och fokus på de illegala nedladdningar av film och musik så dessa användare redan riskerar dessutom rättsliga påföljder.

Vilka andra skäl och motiv för prishöjningar av mobildata kan finnas? Häromdagen lyssnade jag på bl.a en representant för större svensk mobiloperatör som nämnde det fantastiska explosionen av mobiltdata användning, 8000% under 2008. Även om siffran är 800% under 2008 då det tänkas att operatören redan har passerat gränser för prestanda för hur mycket systemen/enskilda kort klarar av och därmed är i större behov av nyinvesteringar.

Mobilanvändning har inte fått den explosiva avsändningen ännu och frågan är om prishöjningar inte leder till inbromsning av användning av mobila datatjänster. Vilket i sin tur borde leda till eventuella nyinvesteringar för ett bättre, bredare och snabbare mobil datanät (tex LTE) bli onödiga. Vad jag befarar är prishöjningar hämnar den påbörjade expansion av mobildata användning, operatören mister inkomster, Telecom och mobil tillverkare tappar mera kunder, applikation utvecklare, service och ?content providers? får inte tillräcklig med kunder och framtida mobildata användningen blir desto mer hotade. Det har tagit nästan 10 år innan mbildata användning är en del av vardagen, det vore synd att minska ökningstakten eller bromsa upp det.

Mvh
M Mahloujian
3G-Consult

———————————————-
Detta är en kopia av min tidigare inlägg på IDG. Jag har under 2012 flyttat min blogg till denna bloggplats.
http://blogg.idg.se/mobilt

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s