Net Neutrality

Vad är Network Neutrality?

För flera år sedan läste jag ett dokument om Network Neutrality som var resultat av ett examensarbete från University of Princeton publicerat 2006.

Tanken bakom Network Neutrality är att man skall slå vakt om ett fritt Internet, en plats för att få nya affärsidéer att blomma upp och samtidgt slå vakt om att samtliga “makthavare” inom nätet INTE använder sig av teknik och metoder för att att diskriminera någon applikation eller tjänste leverantör. Den dåvarande ny bliven Google Internet evangelisten Vint Cerf, mera känd som father of Internet intervjuades i egenskap av ordförande i ICANN (en kraftig förenkling en organ som försöker att styra driften av Internet) berättade vikten av NetNeutralitet. Nyckel personer för standardiseringsorganet IETF också försökte att höja medvetandet och vikten av att kunna bibehålla netnewutralitet.

Så vad är egentligen Network Neutrality?
Applikation och tjänsteleverantörer skall kunna leverera sina applikationer och tjänster utan någon diskriminering. Internet infrastruktur och teknik är så pass komplicerad så att det finns risker att någon operatör använder sin ställning och medvetet /omedvetet förhindrar någon tjänste/service leverantör eller favoriserar någon annan, vilket skulle få oanade konsekvenser.

I mina kommande inlägg kommer jag att beskriva detta ännu mera detaljerad.

Mvh

Mohammad Mahloujian
3G-Consult.com

Lite förkortningar
IETF: Internet Engineering Task Force, satndardiseringsorgan för datakommunikation
För intresserade håller IETF sitt möte i Sverige i Juli, läs gärna om det i mitt tigiare inlägg under länken http://blogg.idg.se/ietf/

ICANN: Internet Cooperation for Assigned Names and Numbewrs, Internationell organ som försöker att styra “drift” av Internet
———————————————-
Detta är en kopia av min tidigare inlägg på IDG
http://blogg.idg.se/netneutrality/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s